XStore theme eCommerce WordPress Themes XStore best wordpress themes WordPress WooCommerce Themes Premium WordPress Themes WooCommerce Themes WordPress Themes wordpress support forum Best WooCommerce Themes XStore WordPress Themes XStore Documentation eCommerce WordPress Themes

Szakmai tudnivalók kajszibarack fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
Termesztését leginkább befolyásoló környezeti tényező a hőmérséklet. Hazánk a kajszi termeszthetőségének északi határán fekszik. A kajszi számára az évi középhőmérséklet értéke 10 és 13°C között van, de a sikeres termesztéshez optimális ha a júliusi középhőmérséklet 21°C fölötti. A hideg időszakok kritikusak a számára. Hazánkban a legfagyérzékenyebb gyümölcsök egyike. A legnagyobb veszély a téli mély-nyugalmi időszakban bekövetkező hőmérséklet változás jelenti. Az egyes fajták fagytűrése között jelentősek az eltérések, a vegetatív részek fagysérüléseinél lényegesen gyakoribb a virágrügyek, virágok elfagyása. A virágrügyek fagyállósága januártól folyamatosan csökken, ezért a februári, márciusi és későbbi fagyok már a virágrügyek szintjén is károkat okozhatnak. A kajszi korán virágzik, ezért a már
kifejlődött virágokat, gyümölcskezdeményeket is érheti fagykár. A hosszabb téli mély-nyugalmú és később virágzó fajták ültetésével kisebb az esélye a károsodásnak. Fagyzugosabb helyekre kizárólag ezek javasolhatóak. A hőigényen túl a kajszi évenként legalább 1900 órás napfény tartamot igényel a terméshez. Kevés fényben gyenge lesz a virágképződés és a fa felkopaszodhat. A kajszi a gyümölcsfák közül az egyik leg-szárazságtűrőbb, évenként 500-600mm csapadék már elegendő lehet számára. Optimális esetben ez a csapadék mennyiség egyenletesen oszlik el. A júniusi csonthéjképződés, a június végi, július eleji intenzív gyümölcsnövekedés és az augusztus-szeptemberi virágrügy differenciálódás idején van szüksége a legtöbb nedvességre. Ha ezekben az időszakokban kevés a csapadék, akkor a biztonságos terméshez mindenképp öntözéssel kell pótolni. A kajszi számára a közép-kötött, jó vízgazdálkodású,mélyrétegű, meleg és levegős talajok a legkedvezőbbek. Gyökérzete levegőigényes, nem bírja sem a tömör sem a túl nedves talajokat. Savanyú talajokon nem termeszthető eredménnyel, a semleges, enyhén meszes talajok a legjobbak számára.
Termékenyülés:
Fajtái öntermékenyek és önmeddőek is lehetnek. Az öntermékenyülés mértéke az évjárattól és termőhelytől függően változhat. Porzófajta segítségével az öntermékenyek esetében is növelhető a terméskötődés. Az önmeddő fajtáknál figyelni kell a fajtársításra, egyes fajták között ugyanis kölcsönös meddőség is előfordulhat ( főleg az óriás típusúaknál gyakori ez a jelenség). A kajszi megtermékenyítését nehezíti, hogy korán virágzik, gyakran előfordul,hogy ebben az időszakban a megporzó rovarok még kevésbé aktívak.
Növekedési jellemzők:
Termete átmenet a bokorfa és a határozott sudárral rendelkező magas fák között. A korona alakja a fajtára jellemző tulajdonság, amelyet nagyban meghatároz az elágazások szöge. A kis elágazás szögű fajták (pl: Mandulakajszi) meredeken fölfelé törnek, a magas elágazás szögű fajták (pl: Pannónia) koronája szétterülő. A korona sűrűsége is fajtajellegzetesség, némely fajták ritka ágrendszerűek, visszametszésre szorulnak, mások túlságosan sűrűk és ritkítani kell őket. Érdemesebb mirabolán alanyon lévő fajtákat ültetni.
A gyümölcs beltartalmi értékei:
A hazai gasztronómia elképzelhetetlen kajsziból készült termékek nélkül, illat, íz és aromaanyagi az egyik legfontosabb gyümölcsünkké teszik. Beltartalmi jellemzői is különlegesen értékesek. Magas rost és mérsékelt energia tartalma révén a korszerű táplálkozásban is fontos, a karotinban gazdag gyümölcshús nagy mennyiségű C, B1, B2 vitamint, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz.
Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Tömeg2 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Kajszibarack „Pannónia” 150cm (Szabadgyökeres)”

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

[]