XStore theme eCommerce WordPress Themes XStore best wordpress themes WordPress WooCommerce Themes Premium WordPress Themes WooCommerce Themes WordPress Themes wordpress support forum Best WooCommerce Themes XStore WordPress Themes XStore Documentation eCommerce WordPress Themes

Szakmai tudnivalók birsalma fajtaválasztás előtt: Ültetési útmutató, környezeti igények

Környezeti igényei:
A termesztését legjobban meghatározó környezeti tényező a hőmérséklet, kimondottan kedveli a meleget, melegigényes növény. A nyári időszakban gyakran előforduló forróságot jobban tűri, mint a hideget. A téli lehűlések tekintetében az almához és a körtéhez viszonyítva is érzékenyebb, -25 Celsius fok alatt komoly sérüléseket szerezhet, azonban könnyen regenerálódik. A téli időszakban a hideg szelek is károsíthatják, ezért célszerű szélvédett helyekre ültetni. Viszonylag későn virágzik, ezért a késő tavaszi fagyok csak ritkán károsítják a virágait. Telepítéséhez legalkalmasabbak a közép-kötött, homokos, levegős agyagtalajok, amelyek tápanyagokban, humuszban gazdagok és könnyen felmelegednek, ugyanakkor nem sok meszet tartalmaznak. Száraz, meszes körülmények között a gyümölcse elaprózódik és kövecses lesz. A birs számára különösen fontos a vízellátottság, megfelelő mennyiségű termés eléréséhez hazánkban öntözni kell. A vízellátás szempontjából kritikus időszak a július végétől szeptember közepéig tartó intenzív gyümölcsnövekedés szakasza.
Termékenyülés:
A birs virágai az egy és többéves vesszőkön, gallyakon található hajtások csúcsán jelennek meg, ahol vegyes rügyből fejlődnek ki, ezért nem szabad a birs termővesszeit visszametszeni. A levelek kihajtás után 4-8 apró leveles állapotban jelennek meg nagy méretű, látványos virágai. A birs kis részben öntermékeny, az évjárattól és a termőhelytől függően. A biztonságos terméskötődéshez azonban porzó fa javasolt.
A gyümölcs beltartalmi értékei:
Kevésbé ismert és csupán kis mennyiségben termesztett növényünk, pedig kellemes íze és illata, valamint magas beltartalmi értékei többre érdemesítenék. Vitamintartalma kiemelkedő az almatermésűek között, csak C vitaminból akár 30mg-ot, P-vitaminból pedig 300mg-ot tartalmazhat 100gr gyümölcsre vetítve. Igen magas pektintartalma is hozzájárul az egészségvédő hatásához, a pektinnek ugyanis fontos szerepet tulajdonítanak a test radioaktív és egyéb káros anyagoktól való mentesítésében. Frissen is fogyasztható, érdekes savanykás-édeskés illatos termése finom, ám meglehetősen kemény. Feldolgozására számos mód lehetséges, a legfinomabb
almabor birsből készül, ám gyümölcslének, lekvárnak, kompótnak, befőttnek, pálinkának és birsalmasajt készítésére is használják. Gyakran más gyümölcsökből készült termékeket is birssel ízesítenek.
Ültetési tanácsok:
1. Lépés: Ássunk egy 50 cm széles és 80-100 cm mély gödröt.
2. Lépés: Rakjunk a gödör aljára 10-20 centi vastag réteg trágyát.
3. Lépés: A trágyára rakjunk 10-20 cm termőföldet.
4. Lépés: Helyezzük a fát a gödörbe és ássuk be (tányért hagyjunk az öntözésnek)
5. Lépés: Öntözzük meg 20 L vízzel

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Birs „Bereczki bőtermő” 150cm (Szabadgyökeres)”

Az email címed nem kerül nyilvánosságra.

[]