fbpx

Kocsányos Tölgy 100 cm “Quercus robur”

4 .500 Ft

  • A kocsányos tölgy a laza, többnyire közepesen mély rétegű szikla- és vályogtalajokat szereti. 45 m-t is elérő, egyenes törzsű, keskeny koronájú fa. Gyógyászati felhasználása széleskörű.
  • Kedvező körülmények között a kocsányos tölgy akár 800–1000 évig is élhet.
  • Gubacsából vas hozzáadásával tintát készítenek.
  • Fája sötétbarna, kemény, ellenálló, szép rajzolatú, értékes. Kérgében sok a cseranyag.
Szállítási méret 100-120 CM MAGAS
Kiszerelés műanyag cserepes erős gyökérzettel
Közeg tőzeg tartalmú tápdús földkeverék
Ültetési időszak EGÉSZ ÉVBEN ÜLTETHETŐ!
Vízigény: nem vízigényes de fiatal korában öntözni kell

Elfogyott

Leírás

A kocsányos tölgy felhasználása:
Makkját korábban a sertésekkel etették (makkoltatás); olaja nem szárad. Gubacsából vas hozzáadásával tintát készítettek. Fája sötétbarna, kemény, ellenálló, szép rajzolatú, értékes. Kérgében sok a cseranyag.

Műszaki tulajdonságaiban nagy hasonlóságot mutat a kocsánytalan tölggyel, ezért a faipar nem tesz különbséget e két fafaj faanyaga között. Fáját cölöpökként, a mélyépítés terén, hidak és különböző teherhordó, teherviselő épületszerkezetek anyagaként, hajó-, autó- és vagongyártás során, vasúti talpfák, karók, oszlopok, a bányászatban bányafák, beltéri felhasználás során lépcső, korlát, parketta és falburkolat, ajtók, ablakok, bútorok anyagaként, furnér és tömörfa változatban is használják, a borászat terén hordók alapanyaga. Ezen kívül faragványok, szobrok és esztergályos termékek alapanyaga, játszótéri játékok, kültéri bútorok kedvelt alapanyaga. Ágait, gallyait tűzifaként hasznosítják.[1]

Gyógyászati felhasználása:

A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea)tartalmazza. A kéreg gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik. A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is.

A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák. A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.

Belsőleg és kis adagokban a kocsányos tölgy kérge az ismeretlen eredetű, heveny hasmenések kezelésére és az emésztés elősegítésére ajánlott. Külsőleg fürdőként erős lábizzadás, valamint bőrgyulladások ellen alkalmazzák. Kiegészítő kezelésként végbéltáji berepedésnél hatékony. Készítenek belőle borogatásokat is fagyások, nedvező ekcéma, bőrrepedések ellen és a kisebb vérzések csillapítására.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kocsányos Tölgy 100 cm “Quercus robur”” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük